“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

19.07.2010

Comuna Vidra

Potrivit izvoarelor istorice, din punct de vedere administrativ, comuna Vidra a luat fiinta dupa anul 1400, respectiv dupa organizarea administrativ-teritoriala facuta de Domnul Moldovei, Alexandru Cel Bun, din dinastia Musatinilor.
Dupa anul 1859, a Unirii Tarii Romanesti cu Moldova, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Vidra a devenit “ plasa” , fiind condusa de un pretor, situatie ce s-a mentinut pana la 5 septembrie 1951, cand tara a fost impartita dupa modelul rusesc, la regiuni si raioane, zona primind denumirea de “ Raionul Vrancea, cu sediul initial la Naruja, apoi la Vidra si apoi la Focsani.
La marea impartire administrativ-teritoriala din 19 februarie 1968, Vidra a devenit comuna in cadrul actualului judet Vrancea, situatie ce se mentine si in momentul de fata.
Sub aspect istoric general, comuna Vidra, integrata incontestabil “ Tarii Vrancei” , taram de legenda – care isi are obarsia in “ negura vremii” , fiind consemnata in majoritatea izvoarelor istorice care amintesc de marii domnitori moldoveni inclusiv potrivit unor danii facute de domnii Alexandru Cel Bun, Stefan Cel Mare, Petru Rares, Petru Movila, Dimitrie Cantemir si alti domnitori, unor boieri locali, clerului, unor demnitari sau slujitori domnesti si chiar localnicilor pentru fapte ireprosabile de regula in luptele cu invadatorii straini, ultimul astfel de document si cel mai des pomenit de localnici fiind “ Uricul domnesc a lui Stefan Cel Mare” de inzestrare a vrancenilor cu munti, printre beneficiari fiind si comuna Vidra , cu o parte din satele componente

Un comentariu:

  1. Foarte interesant. Apreciez munca de cercetare depusa de tine. As fi bucuros daca ai mentiona su sursele de informare.

    RăspundețiȘtergere