“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

16.05.2013

Cum obţii cei 50.000 de euro pentru ferma de familie


Încurajarea dezvoltării fermelor de familie a fost primită cu entuziasm de locuitorii din mediu rural. Recent, ministru Daniel Constantin a explicat cum pot fi accesate sumele alocate acestui proiect.
Persoanele interesate de dezvoltarea unei afaceri la ţară pot depune, începând cu luna iunie, proiecte pentru a obţine finanţare nerambursabilă de până la 50.000 de euro în cadrul programului lansat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
”Propunerea pe care MADR o lansează va da şansa micilor ferme de familie care vor aplica în cadrul programului să crească şi să producă mai mult pentru piaţă, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură”, a explicat ministrul Daniel Constantin, citat de ziare.com.
Proiectele vor fi depuse în cadrul Măsurii 121 ”Modernizarea exploataţiilor agricole” din Programul Naţional de Dezvoltare rurală. Prin Măsura 121 sunt puse la dispoziţia românilor fonduri europene de peste 220,5 de milioane de euro.
Ce înseamnă ”fermă de familie”?
Ferma de familie este o exploataţie în cadrul căreia fermierul poate desfăşura o activitate economică, individual sau alături de membrii familiei. Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatea economică este înregistrată şi autorizată, în condiţiile legii.
Ferma familială nu va avea mai mult de 40 de UDE (unităţi de dimensiune economică), iar producţia nu va depăşi 48.000 de euro (1 UDE reprezintă echivalentul a 1.200 de euro).
Cine poate lua bani nerambursabili pentru ferma de familie
Pot depune proiecte persoane fizice, cu condiţia autorizării înaintea semnării contractului de finanţare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale şi alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul Măsurii 121.
Finanţările se vor adresa celor care sunt pe producţie, care au deja 3-5 capete de vaci cu lapte sau alte animale şi care vor dezvolte afacerea până la limita minimă pentru piaţă, de 15-20 de capete.
Care este procedura
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să pună la dispoziţia potenţialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model şi informaţii documentate tehnic pentru ferme de legume în câmp şi în spaţii protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de creştere şi îngrăşare porcine şi ferme de găini ouătoare.
Pentru asigurarea cofinanţării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de Ministerul Agriculturii.
De asemenea, MADR va pune la dispoziţia persoanelor interesate consilieri şi asistenţă, atât pentru obţinerea sprijinului prin PNDR, cât şi a creditului.
Punctajele de selecţie publicate pentru cele două sectoare – vegetal şi creşterea animalelor, în forma consultativă.
Avantaje suplimentare
Fermierul va beneficia de o serie de avantaje fiscale sau legate de asigurările sociale. Compensarea pierderilor de venit pentru fermele familiale se va putea face prin fondurile mutuale.
Pe lângă proiectul-tip gratuit, fermierul va putea beneficia şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje sau de debândă subvenţioante.

Cum devii fermier cu o "prima de instalare" de 70.000 de euro de la stat


Afacerile in agricultura devin si mai tentante din 2014, cand statul vrea sa creasca alocarile pentru instalarea tinerilor fermieri de la 40.000 de euro la 70.000 de euro. Sunt vizati agricultorii care au pana in 40 de ani si experienta de minim un an de zi in agricultura.


Ministrul Agriculturii a anuntat intentia ca in urmatoare Politica Agricola Comuna tinerii fermierii sa primeasca 70.000 de euro prin masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri", in loc de 40.000 de euro cum era pana in prezent.
In plus, ministrul a precizat ca vor exista si alte forme de sustinere a tinerilor fermieri. Pentru ei subventia pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru o suprafata de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani.

Masurile anuntate de minister vin pe fondul succesul inregistrat de acest program pana in prezent. Pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25.000 de solicitari, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri.
Romanii s-au orientat in mod special pe afaceri cu albine sau legume, insa nu au fost omise nici investitiile mai inedite cum ar fi culturile de lavanda sau fermele de capre.

Gabriela Culda din localitatea Finisel din Cluj a accesat astfel de fonduri pentru a-si dezvolta o afacere cu lavanda. Banii i-a utilizat pentru a cumpara utilije si rasaduri, pe care le-a adus din Olanda. Lavanda din Finisel pleaca in florarii din intreaga tara, iar Gabriela Culda are planuri pentru a-si dezvolta afacere si de a face din pernute cu lavanda.

Fondurile totale alocate Masurii 112 prin FEADR sunt de 337 milioane de euro din care: contributia Guvernului Romaniei - 20% si contributia Uniunii Europene - 80%.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt:
- fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimplinit i la data depunerii Cererii de Finant are), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole;
- exploatatiile tinerilor fermieri ar trebui sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE ( Unitate de Dimensiune Economica care reprezinta unitatea prn care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei);
- exploatatia este inregistrata in Registrul unic de identificare - APIA si Registrul agricol.
Categoriile de beneficiari eligibili care pot solicita sprijin nerambursabil prin Masura 112 sunt:
--> persoana fizica;
--> persoana fizica inregistrata si autorizata; individual si independent,
--> intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale; asociat si administrator unic al unei societati cu raspundere limitata - SRL
Condi ii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului
Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele condi ii:
- varsta: sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploatatia agricola;
- prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole;
- este membru al unei familii de fermieri si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei cu cel put in 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu;
- se angajeaza sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesionala prin Masura 111 "Formare profesionala, informare si difuzare de cunostin e" in cel put in unul din domeniile: managementul exploata tiei agricole, contabilitatea fermei, protect ia mediului, agricultura ecologica, altele.
Planul de afaceri trebuie sa cuprinda detalii privind:
---> descrierea situa tiei ini tiale a exploatatiei agricole preluate, precum si a etapelor si obiectivelor stabilite in vederea dezvoltarii acesteia;
---> descrierea detaliata a investi iilor, programelor de formare profesionala, serviciilor si a altorac iuni in vederea dezvoltarii activita ilor exploata iilor agricole;
---> elemente referitoare la mediu si evaluarea principalelor riscuri;
---> descrierea modului de utilizare a intregului sprijin financiar nerambursabil solicitat;
---> demonstrarea viitoarei viabilita i economice a exploata iei agricole: costuri, venituri si cheltuielile realizate respectand standardele comunitare, in condi tii de piat a si concuren ta. 


sursa: http://www.business24.ro/macroeconomie/consultanta-in-agricultura/cum-devii-fermier-cu-o-prima-de-instalare-de-70-000-de-euro-de-la-stat-1528018