“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

01.07.2010

Un calator … pe aici…
Serbesti , Serbesti Vrancea , asta pentru ca nu este singurul “Serbesti” din tara , despre locul asta este vorba in ceea ce o sa va spun mai departe…o localitate ca mai toate localitatile rurale din tara noastra, o localitate despre care nu veti gasi prea multe la o simpla cautare pe Google…singurul lucru exact despre aceasta localitate va fi vremea pe care o gasiti pe situ acesta http://vremea.kappa.ro/vrancea/serbesti.html , localizare , poate … si cam atat.
Cat despre oameni si asezare va pot spune doar ca , la capitolul infrastructura sta destul de rau , de fapt nu “ rau “ este cuvantul cel mai potrivit ci mai degraba normal pentru o localitate care nu a starnit probabil inca interesul edililor locali prin vreo posibila afacere sau investitie din care sa castige “toata lumea “ , si ca sa fiu foarte sincer la partea de infrastructura singurul lucru care mi-a sarit in ochi au fost gropile…dar sa lasam deoparte partile mai putin bune…intotdeauna indiferent cat de rai sunt asa ca fiinte, ei sunt cei care insufletesc fiecare asezare iar cei din Serbesti sunt cei mai simpatici , m-au facut sa ma simt “de acolo” asta pentru ca toti ma salutau ca si cum ma stiau de-o viata …
Cu toate astea va recomand sa mergeti pe acolo , macar in vizita , n-o sa vedeti cine stie ce minunăţii ale naturii , nu sunt cei mai destepti , cei mai batrani , cei mai inalti, cei mai scunzi , cei mai slabi sau cei mai grasi oameni , dar sunt oameni calzi si primitori si in plus cu siguranta nu veti uita aventura “off road” dar “on road” .
Made by scorpius13
As vrea k acest blog sa fie "BANCA" virtuala la care ne strangeam seara la Serbesti...Adauga si tu ceva pe acest blog...o poza...o stire...o amintire..orice :-)
Comunica aceasta adresa www.serbestivrancea.blogspot.com prietenilor tai din Serbesti ,vreau sa fim cat mai multi "LA BANCA"
Sa facem ceva pt acest sat,sa nu-l dam uitarii

30.06.2010


Biblioteca privata la Serbestii Vidrei
De, Ziarul de Vrancea | 14.06.2008 ( Afisari: 210)


Urmasii scriitorului au infiintat o biblioteca de week-end unde o camera pastreaza marturiile lui Simion Ghinea


O carte, pentru unii - e o comoara/ Pentru altii, o povara/ Un moment de relaxare/ O fereastra spre visare!", acesta este motto-ul Bibliotecii de week-end "Simion Ghinea" din Serbesti, comuna Vidra. Astazi, urmasii scriitorului vor comemora 10 ani de la moartea lui Simion Ghinea, rudele acestuia dorind sa marcheze evenimentul printr-o slujba religioasa, dar si printr-o intilnire de suflet cu cei care beneficiaza de serviciile bibliotecii satesti, dar si cu oamenii de cultura din judet. "Invitatia se adreseaza comunitatii din sat, in special copiilor, dar si autoritatilor locale si prietenilor de familie. Simion Ghinea este unchiul meu, a murit acum 10 ani. Ceremonia va avea mai mult un caracter privat, dar vor fi si momente in care vom prezenta viata lui. In cadrul evenimentului vom prezenta si biblioteca, un loc realizat de noi, unde o camera e transformata in muzeu. Biblioteca are aproape o mie de carti. Timp de un an a fost un proiect experiment, a fost deschisa tuturor. Au venit in special copii, si mai ales in week-end. Miine (n.r. azi) biblioteca va intra in circuitul bibliotecilor", ne-a declarat Doina Stratton Andries, nepoata scriitorului Simion Ghinea, cea care s-a ocupat de amenajarea Bibliotecii de week-end. "Casa cartilor" creata in Serbesti este prima biblioteca din localitatea vrinceana, dusa la bun sfirsit de o fiica a satului intoarsa din Anglia pe plaiurile copilariei. Initiativa vrincencei vine pe fondul unei crase lipse de activitate a Bibliotecilor satesti si in acest fel, tinerii si mai putin tinerii locuitori ai satului vor putea avea acces la fascinanta lume a cartilor. "Infiintarea acestei Bibilioteci unice in judet raspunde unei nevoi, altminteri nu ar fi fost infiintata. A fost depusa o cerere pentru obtinerea avizului de functionare si putem spune ca in curind Biblioteca isi va deschide portile", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura si Culte Vrancea. Desi exista, formal, Biblioteci satesti in majoritatea celor 70 de localitati rurale, in realitate, doar citeva au program de functionare si activitate. Si aceasta pentru ca nu exista nici o institutie care sa le controleze si sa le impulsioneze activitatea. (I. CRETU, V. MUSCA)
Temperaturi polare in scolile din Vidra

La Scoala Burca s-au sistat deja cursurile din cauza temperaturilor scazute din salile de clasa, care au coborit sub zero grade u in Serbesti, elevii din clasele simultane fac doar trei ore pe zi u «consider ca daca nu exista un simt dezvoltat al datoriei, macar sa se dezvolte simtul milei fata de copii si profesori. Cum poti sa-i tii pe acesti oameni la niste temperaturi atit de scazute?», a comentat indignat seful Inspectoratului Scolar


La Scoala Serbesti elevii fac doar trei ore pe zi
Nu in toate scolile din comuna Vidra sint probleme cu agentul termic, insa verificarile ISJ au scos la iveala faptul ca unii dascali considera de cuviinta sa scurteze orarul copiilor, pentru a lua o pauza de relaxare termica. Astfel, inspectorul scolar general a constatat ca, la ora 11.10, Scoala din satul Serbesti era incuiata, nici urma de dascali sau directori. “Am ajuns acolo si am gasit scoala incuiata. L-am sunat pe director si am constatat ca orele se facusera in cursul diminetii, iar invatatoarea a spus ca a plecat mai devreme cu o ora”, a relatat seful ISJ. La Scoala Serbesti elevii de virste diferite invata simultan intr-o clasa de 15 copiii, din cauza numarului mic de elevi. Tot in cadrul aceleiasi unitati functioneaza si o grupa de gradinita cu 17 prescolari. Unitatea de aici nu a avut parte de reabilitare sau renovare, iar ISJ motiveaza acest lucru prin faptul ca spatiul este mai restrins si in consecinta nu era nevoie de interventii. Neregulile nu au lipsit nici de la scoala din satul Iresti, unde inspectorii au descoperit ca nu exista un spatiu special destinat cornului si laptelui. In plus, desi ne aflam la sfirsitul semestrului, unii elevi aveau doar cite o nota la istorie si geografie in catalog. Si aceasta unitate este terminata doar pe jumatate. Si in acest caz vina este pasata de la ISJ la Primaria comunei, fara a se gasi o solutie concreta de rezolvare. Nici gradinita Iresti nu a scapat de ochiul vigilent al inspectorilor scolari, care au constatat ca din 15 copii nu erau prezenti decit sase, pe motiv ca locuiesc departe de unitate si ca abia au trecut sarbatorile. “Este necesar sa mai vizitez anumite scoli pentru a verifica daca este caldura. Constat ca, desi solicit sa fiu anuntat, nu sint. Consider ca daca nu exista un simt dezvoltat al datoriei, macar sa se dezvolte simtul milei fata de copii si profesori. Cum poti sa-i tii pe acesti oameni la niste temperaturi atit de scazute?”, a incheiat indignat seful ISJ Vrancea.
Viaţa la 100 de ani Maria Matei va sufla in tortul cu 100 de luminări
Maria Matei din satul Şerbeşti, comuna Vidra, aniversează, astăzi, 100 de ani. incă in putere, femeia se mişcă destul de uşor, trebăluind cot la cot cu cei mai tineri, prin curtea gospodăriei. Ea povesteşte că a ajuns la această virstă datorită regimului alimentar pe care l-a respectat cu stricteţe şi credinţei in Dumnezeu.

sursa
Monitorul de Vrancea
Joi, 31-12-2009
Cercetat pentru că a sacrificat o căprioară
Un bărbat din comuna Vidra este cercetat de poliţiştii din localitate sub aspectul comiterii infrac-ţiunii de braconaj. Poliţiştii au aflat că Mircea N. (45 ani), folosindu-se de trei cîini ciobăneşti, a prins o căprioară pe raza satului Şerbeşti, pe data de 9 noiembrie a.c. Ulterior, bărbatul a luat căprioara şi a sacrificat-o.
sursa
Monitorul de Vrancea Joi, 31-12-2009

29.06.2010

Un barbat din Serbesti, comuna Vidra a reclamat telefonic, saptamina trecuta, la Garda de Mediu ca unul dintre vecinii sai deverseaza pe proprietatea sa ape uzate.

Mai mult, acesta sustinea ca aceste ape erau pline de dejectii. Comisarii Garzii de Mediu au fost pe teren si au constatat ca cele reclamate se adevereau pe jumatate. Vecinul pirit autoritatilor chiar deversa ape uzate pe terenul petentului dar acestea nu contineau dejectii. Comisarii au aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 3.000 de lei pentru deversarea cu buna stiinta a unor ape uzate. Acestea urmau sa ajunga intr-un riu poluind astfel mediul inconjurator. De asemenea comisarii au mai aplicat o amenda de 6.000 lei unei persoane fizice din Focsani deoarece aceasta a depozitat direct pe pamint metale impregnate cu produse petroliere.

„Aceasta amenda a fost data pentru nerespectarea legislatiei privind produsele periculoase cu impact mare asupra mediului. Acele metale trebuiau amplasate pe o suprafata betonata, nicidecum direct pe pamint. Tot acel petrol s-a infiltrat in pamint poluind astfel toata zona respectiva“, ne-a declarat Gheorghita Berbece, directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu.

Monitorul de Vrancea 12 apr.2010
Biserica-SERBESTI (com. VIDRA)

Ctitorie: 1919-1922 ,
Tip: Biserica ,
Religie: ortodox ,
Localitate: SERBESTI , Comuna: VIDRA , Judet: Vrancea ,
Episcopie/Arhiepiscopie: Episcopia Buzaului ,
Mitropolie: Mitropolia Munteniei si Dobrog