“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

28.01.2015

Neștiința din tinerețe l-a lăsat FĂRĂ PENSIE la anii bătrâneții



  Tot mai mulți vârstnici din județ bat la ușa Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea și apoi, considerându-se nedreptățiți, la cea a redacției noastre, în speranța că cei doar câțiva ani munciți cu carte de muncă le vor aduce acum, când au multă nevoie, o pensie. Cei mai mulți dintre ei, pentru că nu pot face dovada că au cotizat măcar cât e stagiul minim prevăzut de lege, nu pot primi nici măcar un leu de la stat ca și pensie, situație în care se află și Ion G. Buleandră, din satul Șerbești, comuna Vidra. Ceea ce se întâmplă azi cu mulți dintre cei rămași fără un ban sigur la bătrânețe ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tinerii și adulții care acceptă mult prea lesne să muncească „la negru”, pe motiv că „și așa nu mai apucăm noi pensia”. Sistemul de pensii funcționează pe baza contributivității, iar cei ce nu vor îndeplini, când le va veni vremea, condiția anilor care adunați să dea măcar stagiul minim de cotizare, vor trebui ca la vârsta senectuții să se descurce pe cont propriu pentru a-și asigura măcar un blid de mâncare. 

    Nea Ion Buleandră este pe cale să împlinească 76 de ani și spune că îi este din ce în ce mai greu să facă față nevoilor zilnice. Zice că atâta timp cât l-au ținut puterile, n-a cerut un sfanț de la nimeni, și-a văzut de viață, și-a făcut o familie, și-a crescut copiii și a încropit, ca orice om gospodar, o gospodărie. „De la 17 ani am lucrat, am fost tâmplar autorizat, am plătit regulat taxă la CASCOM, am avut carnet de membru, am beneficiat de toate drepturile pe care le are un salariat. Prin 1963 m-am angajat pe un șantier la Galați, după aia, nu mai știu în ce an, m-am retras la Panciu. Și m-am trezit cu o chemare în instanță făcută de CASCOM, că dacă vreau să mai cotizez sau nu. Eu n-am mai cotizat, că de acum nu mai lucram. Dar am carnetul pe care scrie anii cât am plătit cotizație. Am muncit mult, vai de capul meu, și la stat, și acasă. M-am străduit și eu să cresc animale, să avem ce mânca, din ce trăi. Și anul trecut m-am gândit să mă duc să-mi fac și eu o pensie pentru cât am muncit și am depus dosar la Casa de Pensii din Focșani. Am lăsat acolo și carnetul de la CASCOM și toate actele, dar la sfârșit am primit răspuns că nu-mi dă pensie. În decizia aia ce mi-au trimis-o zice că am numai 4 ani, 2 luni și 12 zile cotizare și că nu-mi ajunge ca să iau și eu cât de cât o pensie... Eu cred că nu mi-au pus anii de la CASCOM, că doar acolo am mulți ani de cotizare. Ce credeți, oare se rezolvă ceva?”, a întrebat, plin de speranță, bietul bătrânel. 

Click aici pentru articolul complet

Sursa :http://www.monitorulvn.ro/