“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

01.10.2010


Un seism de 4,7 grade Richter s-a produs ieri, la ora 8.31, în Vrancea.

El s-a simţit mai tare, în mod neobişnuit, în Galaţi şi în Constanţa, şi foarte puţin în Bucureşti. Cititori ai Libertăţii din Mamaia sat au sunat la redacţie pentru a spune că mişcarea tectonică le-a zgâlţâit foarte tare casele.

Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) din Bucureşti a anunţat de săptămâna trecută că la sfârşitul lunii septembrie trebuie să ne aşteptăm la un cutremur care să detensioneze faliile geologice. Conform prognozei de atunci, acest cutremur putea fi de până în 5,2 grade Richter, şi atunci era un “semn bun", sau de aproximativ 6 grade, şi atunci anunţa un al doilea cutremur, devastator - adică era un “semn rău". “Seismul din 30 septembrie era prognozat de noi şi e în limitele normalului. Faptul că s-a simţit mai mult în Constanţa decât în Bucureşti e o ciudăţenie pentru cutremurele din Vrancea", ne-a spus, ieri, Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul IRSA.

"Pe 23 septembrie a fost lună plină. Se ştie că, în această perioadă, pământul exercită o forţă de atracţie faţă de lună, la fel ca şi apele (n.r. apare fenomenul de flux şi reflux). În cazul pământului, apar mareele tectonice, magma din interiorul scoarţei terestre fiind atrasă de lună. Drept urmare, plăcile tectonice se mişcă", ne-a explicat Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicată.

Aparatele l-au anunţat pe Toader că urmează un cutremur cu 25,1 secunde înainte. La ora 8.31, s-a produs. S-a simţit în Bucureşti, Constanţa şi Galaţi.
"Îl aşteptam. Activitatea seismică din ultimele zile ne-a indicat acest lucru", a completat specialistul. Seismul a durat 187 de secunde şi a avut loc în Vrancea, între Gura Teghii şi Lopătari.
Victorin Toader spune că în subsolul acestei piramide se află o parte din senzorii care înregistrează activitatea seismică
"Următorul va fi la Nereju, tot în Vrancea. Acolo avem emoţii, deoarece în acea zonă se ciocnesc plăcile tectonice. Aşteptăm un cutremur de până în 5,2 grade pe Richter, în perioada 18 octombrie - 26 noiembrie. În acele zile, activitatea seismică va fi mai intensă, tot din cauza lunii", a încheiat Toader.

Iată câteva sfaturi de urmat în caz de cutremur:

- Nu vă rezumaţi la a vă apleca sau ascunde sub diverse obiecte, de exemplu birouri sau maşini, pentru că riscul este foarte mare în aceste situaţii.

- Câinii, pisicile şi copii mici se ghemuiesc uneori natural în poziţia fetală. Este un instinct natural de supravieţuire. Cel mai sigur este să vă ghemuiţi lîngă un obiect mare, de exemplu o canapea care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lasă un gol lângă el.

- Clădirile din lemn sunt cele mai sigure clădiri în timpul unui cutremur, deoarece lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţă cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. De asemenea, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale.

- În cazul unui cutremur produs în timp ce vă aflaţi în pat, cel mai indicat este să vă rostogoliţi pur şi simplu lângă pat, unde se va crea un vid de siguranţă.

- Niciodată nu folosiţi scările. Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.

- Mergeţi lângă zidul exterior al clădirilor sau în afara lor dacă este posibil. Este mult mai bine să vă situaţi cât mai aproape de exteriorul unei clădiri decât în interior
.

- Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.

28.09.2010

Bancuri

  • Pe usa unei biserici statea scris:"Daca ai pacate,vino inauntru".Dedesubt,se adaugase cu ruj de buze:"Daca nu,suna la telefonul 89.89.999?"

  • Sotul si sotia,seara in pat.-Sotul:as vrea sa facem dragoste acum.Acum,te doresc atat de mult!-Sotia buimacita de somn:te rog nu acum,mi-e foarte somn si ma doare capul.Maine!Iti promit!-Sotul:Ssssssssst!Vorbesc la telefon!

27.09.2010

Bancuri :)

Doi bebeluşi la creşă:
- Tu ce eşti, băiat sau fată?
- Băiat.
- Dar de unde ştii?
- Dacă iese infirmiera îţi arăt.
Iese infirmiera, la care acesta îşi ridică păturica:
- Uite, am şosetuţe albastre.


Un vameş este sunat la locul de muncă şi i se spune că nevasta lui e cu un alt tip. Vameşul se urcă în JEEP şi se duce acasă. Cînd ajunge, o întreabă pe soţie:
- Unde-i fraieru' ăla?
- Cine?
Vameşul începe şi caută. Mai întîi se uită sub pat.
- Nu-i nimeni.
Apoi caută în bucătărie:
- Nimeni.
Apoi caută în dulap. Acolo stătea un tip cu 100 de mărci în mînă. Vameşul ia banii şi zice:
- Nimeni...


Un tip se duce la o vrăjitoare vestită pentru puterea sa de a dezlega blesteme. Cînd îl vede aşa amărît, vrăjitoarea îi spune:
- Ei, acum, ca să te pot dezlega de blestem, trebuie să-mi spui exact cuvintele care te-au legat.
- "Vă declar soţ şi soţie."


Pentru a fi popular, dă-le oamenilor veşti bune despre obiceiurile lor proaste.


Tehnologia este dominată de două feluri de oameni: cei care înţeleg ceea ce nu conduc şi cei care conduc ceea ce nu înţeleg.


Pentru fiecare doctor (care are doctoratul), există un alt doctor (care are doctoratul), egal şi de sens opus. Astfel se explică de ce este atît de uşor să găseşti experţi care să se contrazică total unii pe alţii.