“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

18.09.2011

Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricând


Săptămâna trecută, un seism de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit zona Fiji. Tot la sfarşitul săptămânii trecute, în decurs de o oră, trei cutremure cu magnitudini de 6 şi 6,2 pe scara Richter s-au produs în Cuba şi în largul coastelor Noii Zeelande şi ale Japoniei.


Profesorul Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a explicat pentru Gândul, care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure de magnitudini mari.


"Este o activitate intensă pe tot globul. Plăcile tectonice sunt în mişcare,mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra până în 2022, cel puţin aşa reiese din analizele noastre. Cutremurul din Fiji s-a produs la o adâncime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. În această zonă a lumii şi în Japonia vor mai fi cutremure foarte mari până în 2022-2023", a spus profesorul Mărmureanu.


El este liniştit în privinţa activităţii seismice din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs seisme şi de 4,2 grade pe scara Richter. "Blocul indo-australian nu influenţează activitatea seismică din Vrancea. Suntem foarte departe şi sunt plăci tectonice diferite. În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.


În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidenţă datorită aparaturii extrem de puternice şi sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferenţă foarte mare".


Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".


În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.


Sursa: mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu