“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

16.08.2011

15 August 2011

Un cutremur de pamant cu magnitudinea in jur de 4,0 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de luni, 15 august, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 19h21min03sec timp universal (ora locala 22h21min03sec). Conform datelor publicate de INCDFP, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Vrancei, la circa 4 km de localitatea Gura Teghii. Potrivit aceleiasi surse, adancimea focarului a fost de 144 km, iar magnitudinea a fost estimata la 3,9 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului in zona epicentrala a fost de II grade pe scara Mercalli. Cutremurul nu a fost resimtit la Bucuresti.
Cutremurul din seara zilei de 15 august este al doilea eveniment seismic vrancean cu magnitudinea in jur de 4,0 produs de la inceputul lunii august. Precedentul seism a avut loc in dimineata zilei de 10 august, la ora locala 5h37min, avand epicentrul in Muntii Vrancei, zona ANDREIASU DE JOS; conform datelor publicate de INCDFP, cutremurul din 10 august s-a produs la adancimea de 134 km si a avut magnitudinea de 3,8-3,9 grade.
Aceste seisme fac parte din fondul anual obisnuit de activitate seismica a zonei Vrancea. Cel mai puternic cutremur vrancean produs in 2011 a avut loc in dimineata zilei de 1 mai, la adancimea de 146 km, epicentrul fiind situat in apropierea localitatii Gura Teghii; magnitudinea acestui seism a fost de 5,3 grade (magnitudine de tip MD), cutremurul fiind resimtit in special in sud-estul tarii. Anual, in regiunea Vrancea se produc, in medie, 10 cutremure cu magnitudini egale sau mai mari de 4,0, dintre care unul sau doua seisme pot avea magnitudini in jur de 5,0.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu