“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

27.10.2011

Cetatenia italiana pentru romanii.


Cererea pentru cetăţenia italiana, poate sa o facă cetăţeanul unei tari UE, rezident legal in Italia de cel puţin 4 ani.
Cererea se prezintă Prefecturi din locul de rezidenţă.

Dacă sunteţi residenti in afara Italiei, puteţi sa prezentaţi cererea Autoritati Diplomatice-Consulare.
Instanţa completată pe modelul adapt pentru cerere, cu un timbru fiscal de 14,60 euro, şi trebuie sa fie acompaniată de un atestat de varsamint bancar de 200 euro.

Documente necesare:

Certificatul de naştere european, complet cu toate generalitatile, tradus si apostilat (se poate obţine şi de la Consulatul românesc de la Milano sau Roma, taxa 100 euro.)
Cerificatul penal din România sau alte tari unde aţi mai fost rezident, tradus si apostilat (se poate obţine şi de la Consulatul românesc de la Milano sau Roma, taxa 100 euro.)
Copia legalizat a paşaportului. (se poate obţine şi de la Consulatul românesc de la Milano sau Roma, taxa 30 euro.)
La consulatul României din Milano sau Roma, pentru a avea aceste documente sunt necesare originalele si fotocopii.

Dacă se cer prin intermediul consulatului aceste documente, timpul de asteptat poate fi şi pînă la 4,5 luni; cel mai simplu este sa faceţi o procură legalizat cuiva în România care sa le obţină acolo pentru Dvs, şi apoi doar sa le legalizaţi la consulat.
Procură se poate face la consulat si costa 60 de euro.

Daca vreti sa va ocupati personal de tradus si apostialat certificatul de nastere si cazierul penal, trebuie sa stiti ca aceste documente, vor trebui presentate la prefectura romana unde sunteti resident in Romania pentru a le apostila, ca sunt autentice. Aceste documente originale, apostilate trebuie sa le traduceti in italiana, lucru care trebuie facut in Italia pentru ca, prefectura italiana care urmareste pratica ar putea sa considere traducatorul roman, din Romania nu conform cu norma italian. Exista traducatori de limba romana autorizati in Italia care pot face acest lucru, si in afara Consulatului roman.

Documente necesare din Italia:

Certificatul istoric de rezidenţă. (în Comune)
Titlu de şederea: (l’iscrizione anagrafica)
Certificatele penale: casellario giudiziale e dei carichi pendenti, se obţin la tribunalul provincial.
Sentinţa de adopţie de la tribunale (dacă este casul)
Modelul 730, CUD sau relativi al reditul percepit in ultimi 3 ani
Dacă în momentul in care prezentaţi cererea, documentele sunt incomplete, Prefectură sau Autoritatea Diplomatică-Consulara, va va cere sa integrati documentaţia, dîndu-va un termen limita pentru a face acest lucru.

Dacă nu presentati şi restul de documente cerute, în termenul fixat, Prefectură va declara inadmisibilă cererea.

Termenul in care Prefectură trebuie sa proceseze cererea este de 730 de zile de la data depuneri acestei.
Dacă cererea Dvs este admisă, se constata ca nu sunt obstacole de nici un tip, se procedează la acordarea cetăţeniei italiene.

Decretul va fi notificat de Prefectura competenta pentru unde sunteti rezident, sau de Autoritatea Diplomatică-Consulara, dacă sunteti rezident in afara Italiei.

În termen de 6 luni trebuie sa prestezi jurămînt în fata Comunei unde eşti rezident, sau in fata Autoritati Diplomatică-Consulara, dacă eşti rezident in afara Italiei, şi din ziua următoare eşti cetăţean italian

Casul de refuz pentru acordarea cetăţeniei italiene:

Legea acorda un ambit discretional pentru valutare acordarii cetăţeniei italiene.

Adică cerea Dvs va fi valutata de funcţionarul respectiv în basa a mai multor elemente: integrarea în societate, cunoaşterea limbii italiene, precedente penele, siguranţa statului, perioada de rezidenţă, cîştigul minim necesar pe membru de familie. Etc

Premisa

Motivul principal pentru care de obicei cererea de cetăţenie este refuzată, este cîştigul minim declarat anual. (În afara casurilor evidente de a nu fi avut probleme cu legea nici în Italia, nici în România, nici nicăieri altundeva în lume)

Autoritatea competenta trebuie sa se edifice ca, în casul în care o persoana devine cetăţean italian, nu va devine şi o greutate pentru sistemul social.

Nu este declarat în mod oficial, dar autoritatile iau în calcul un cîştig minim anual de 8.300 cca de euro pe membru de familie, pentru ultimi trei ani. (Nu este lege doar un orientament de care se folosesc prefecturile)

Pentru cine este singur, sau doar cu soţia/soţul, mai ales dacă lucrează şi acesta, este uşor de îndeplinit aceasta condiţie; problemele apar dacă exista unu sau mai mulţi copii şi nu lucrează decît capul familiei.

Este destul de greu pentru o familie de 4 persoane de exemplu, sa se ajunga la un cîştig minim de 32.000 euro cca, dacă lucrează doar unul; doar dacă, nu are o munca foarte bine plătită.

Oricum acstea sunt doar linii generale, fiecare caz fiind valutat în parte, şi decisia luată in casul specific în basa mai multor aspecte; cetatenia poate fi acordata chiar dacă nu se îndeplineşte şi condiţia cîştigului minim, dar se considera ca sunt alte atribute care satisfac cereintele minime.

Actualizare 18 octombrie 2011.

Pentru a aplica pentru cetăţenia italiana, cistigul minim necesar este:

8,263.31 euro pentru o singură persoană
11,362.05 de euro în caz de soţ
516.46 de euro pentru fiecare copil aflat în întreţinere.

Astfel, în cazul de o familie cu 4 membri, unde lucreaza doar unul, cistigul minim declarat in ultimii 3 ani ar trebui să fie de aproximativ 12.400 de euro, si nu de 32.000 de euro cum am scris anterior. Pentru fiecare copil în plus trebuie să adăugaţi aproximativ 516 euro pe an.

Nu mai este necesar certificatul de cazier judiciar din Italia, pentru că prefecturile acceseaza în mod automat aceste date de la poliţiea italiena.

Se pare că nu mai este necesara o copie a pasaportului.

Studiu de caz:

Pentru a obţine documentele necesare din România, puteti sa va adresati unei agentii din ţară (traducerea si legalizarea documentelor), care se poate gasi in orice oras din România, şi după ce ve-ti fi avut cazierul judiciar eliberat de poliţie şi care in România poate fi retrase numai personal, aceste agenţii se ocupa de toata practica de traduceri şi appostile.

Preţ în jurul valorii de 300 euro pentru 2 persoane (soţ şi soţie).

Fără a va strea personal cu toata birocratia romana!

Pentru mai multe informatii: situl Consulatului Roman la Milano.

Sursa: rumeniinitalia.it

Daca aveti nelamuriri imi puteti scrie pe adresa : serbesti_vrancea@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu