Pentru Serbesti-Vancea voi fi mereu aici, pentru restul ma gasiti pe blogul meu:
http://adriangrozavu.blogspot.com/24.07.2010
23.07.2010
Limonada de canicula!
22.07.2010
Focar de rabie in comuna Vidra
O vulpe bolnavă de rabie a fost găsită moartă în curtea unui localnic din comuna Vidra, judeţul Vrancea.
Animalul a fost găsit mort în dimineaţa de 5 iulie , însă abia vineri respectiv pe 9 iulie a fost făcut public de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie, în baza unei informări efectuate de Direcţia Sanitar-Veterinară privind măsurile de protecţie a cetăţenilor.
Viceprimarul comunei Vidra, Octavian Dumbravă, spune că până acum au fost eutanasiaţi doi câini din curtea unde a fost găsită vulpea şi a fost dezinfectat perimetrul.
“Pe 5 iulie, dimineaţa, am vorbit cu cetăţeanul care a găsit vulpea moartă în curte. Omul mi-a spus că în noaptea respectivă câinii au lătrat toată noaptea, iar dimineaţa, când s-a trezit şi a ieşit în curte, a găsit vulpea moartă. Au venit de la Directia Sanitar Veterinara şi au luat vulpea, iar după analize s-a dovedit că avea rabie”, a declarat viceprimarul Octavian Dumbravă.
Vidra, in carantina 3 luni
Animalele din comuna Vidra au interdictie sa se “plimbe” in afara localitatii timp de trei luni de zile, dupa ce in curtea unui localnic a fost gasita o vulpe bolnava de rabie. Potrivit viceprimarului Octavian Dumbrava, ultimul caz de rabie in zona a fost inregistrat in 2006, in satul Serbesti, insa localnicii nu au fost panicati ca in acest an.
Sursa:Agerpres 10-07-2010
Un bătrân din satul Ireşti are 100 de ani
Chiar şi la o sută de ani, bătrânul spune că are o viaţă la fel ca în tinereţe. Munceşte, se cinsteşte şi nu pierde în nicio zi ocazia să citească ziarele. Nu de alta dar trebuie să fie în temă cu deciziile aleşilor.
"Mă simt foarte bine. Văd bine. Citesc pe ziar. Politica o conduc bine. Fiecare varsă în buzunar", a spus bătrânul.
Cei mai mulţi dintre oaspeţii lui moş Toma au vrut să afle marele secret:
cum e să îmbătrâneşti aşa frumos?
"Trebuie să te păstrezi cu economeală. Şi mâncarea şi munca şi băutura să fie respectate. Spunea cineva ce-i mult nu-i bun", a mai spus bătrânul.
Moş Toma, omul care a trăit un secol, este mândru mai ales de cei patru copii ai lui. Iar pentru că a apucat suta de ani, se laudă şi cu şapte strănepoţi.
21.07.2010
IRESTI
Ireşti este un sat în comuna Vidra, judeţul Vrancea. Se pare că numele derivă de la un anume boier local „Iraşcu” răsplătit de domnul Moldovei, Petru Rareş în perioada primei sale domnii (1517-1527), sau în cea de-a doua (1531-1534), cu unele proprietăţi, (teren arabil şi pădure) pentru unele servicii aduse domniei; de la acest boier, urmaşii i-au dat denumirea de “satul Iraşcului”, redus ulterior la cel actual, Ireşti. Acest sat a fost reşedinţă de comună (fosta comună Ireşti) până în anul 1968, când a fost desfiinţată ca atare şi alipită la comuna Vidra.
19.07.2010
Localizare
Prin nordul comunei Vidra trece paralela de 46 grade, iar la sud cea de 45 grade si 50 ‘ latitudine nordica. Prin mijloc este traversata de meridianul de 26 grade si 30 ‘ longitudine estica.
Comuna Vidra, judetul Vrancea, potrivit asezarii sale in punctul de intrare in zona Vrancei, pe zona depresionara subcarpatica si pe cursul principalului curs de apa a raului Putna, este strabatuta de principalul drum national ce face legatura dintre Focsani si Brasov- respectiv DN 2D, care traverseaza comuna de la un capat la altul, de asemenea drumul judetean care face legatura dintre Vidra – Tifesti- Bizighesti ( direct la E 85) si drumul judetean intre Vidra – Vizantea Livezi- Campuri , precum si o retea foarte densa de drumuri comunale si vicinale.
Comuna Vidra
Dupa anul 1859, a Unirii Tarii Romanesti cu Moldova, in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Vidra a devenit “ plasa” , fiind condusa de un pretor, situatie ce s-a mentinut pana la 5 septembrie 1951, cand tara a fost impartita dupa modelul rusesc, la regiuni si raioane, zona primind denumirea de “ Raionul Vrancea, cu sediul initial la Naruja, apoi la Vidra si apoi la Focsani.
La marea impartire administrativ-teritoriala din 19 februarie 1968, Vidra a devenit comuna in cadrul actualului judet Vrancea, situatie ce se mentine si in momentul de fata.
Sub aspect istoric general, comuna Vidra, integrata incontestabil “ Tarii Vrancei” , taram de legenda – care isi are obarsia in “ negura vremii” , fiind consemnata in majoritatea izvoarelor istorice care amintesc de marii domnitori moldoveni inclusiv potrivit unor danii facute de domnii Alexandru Cel Bun, Stefan Cel Mare, Petru Rares, Petru Movila, Dimitrie Cantemir si alti domnitori, unor boieri locali, clerului, unor demnitari sau slujitori domnesti si chiar localnicilor pentru fapte ireprosabile de regula in luptele cu invadatorii straini, ultimul astfel de document si cel mai des pomenit de localnici fiind “ Uricul domnesc a lui Stefan Cel Mare” de inzestrare a vrancenilor cu munti, printre beneficiari fiind si comuna Vidra , cu o parte din satele componente