“Noi ne ducem; e rândul vostru să trăiţi. Cu buruienile astea uscate, noi am crescut şi ne-am făcut datoria; acu veniţi voi. Să fiţi sănătoşi!…Uite pământul ăsta: m-a făcut să asud; am muncit toată viaţa pentru el, de cele mai multe ori fără să mă răsplătească; m-am supărat şi l-am blestemat, — dar nu m-aş duce de pe el pentru nimic în lume. Nădăjduiesc că tot aşa o să faci şi tu şi că n-o să mai pleci. Aci suntem născuţi şi eu şi maică-ta şi părinţii noştri şi părinţii părinţilor noştri…”

30.01.2011

Spitalele din Vidra şi Dumbrăveni vor fi desfiinţate


Spitalele din Vidra şi Dumbrăveni ar putea deveni secţii exterioare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Măsura nu este văzută cu ochi buni de ma-nagerii celor două unităţi. „Este cea mai proastă soluţie pentru sănătatea vrânceană. Această hotărâre este un act criminal din partea unor persoane cu mintea tulbure, care nu ştiu ce vor“, a afirmat managerul Spitalului Comunal Vidra, medicul Ion Doldor.


Managerii celor două unităţi spitaliceşti sunt revoltaţi de această propunere şi o consideră ca fiind un „act criminal“ şi „începutul sfârşitului“ pentru spitalele pe care le conduc. „Este cea mai proastă soluţie pentru sănătatea vrânceană. Această hotărâre este un act criminal din partea unor persoane cu mintea tulbure, care nu ştiu ce vor. Nu e niciun temei legal pentru a se desfiinţa acest spital. Este poziţionat la un drum naţional, într-o zonă turistică, în care în sezonul estival vin în jur de 15 -20.000 de mii de turişti. În plus, acest spital mai acordă asistenţă medicală pentru alţi 45.000 de locuitori din comunele de pe lângă. Practic, acesta este începutul sfârşitului pentru spitalul din Vidra“, a afirmat ma-nagerul Spitalului Comunal Vidra, medicul Ion Doldor. El este convins că în viitorul apropiat unitatea va fi desfiinţată, acesta fiind de fapt scopul unei astfel de pro-puneri. „Presimt că în câţiva ani se va desfiinţa, pentru că se va zice că secţia respectivă nu dă randament, cealaltă la fel şi tot aşa, până când va fi nimicit. Această hotărâre este actul de vânzare a sănătăţii oamenilor de la poarta Vrancei şi până în vârful munţilor. Nu înţeleg cum în perioada celor Două Războaie Mondiale acest spital s-a dovedit a fi folositor, el acordând asistenţă medicală soldaţilor, iar acum se spune că nu mai este bun. Aşa ceva nu se poate. Practic ne pun să fim a cincea roată de la căruţă. Eu o să vorbesc cu primarii din comunele de pe lângă, pentru a încerca să evităm aprobarea acestei măsuri. Este un act criminal, acesta este cuvântul care descrie cel mai bine proiectul“, a adăugat medicul Ion Doldor.

Propuneri de neînţeles

La fel de revoltat de acest proiect este şi managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni, care nu înţelege de ce instituţia pe care o conduce, care are rezultate bune, atât pe plan financiar, cât şi pe plan medical, îşi va pierde personalitatea juridică. „Din punctul meu de vedere, acest proiect nu este oportun pentru spitalul din Dumbrăveni, în condiţiile în care această unitate are rezultate bune şi pe plan medical şi pe plan financiar. Acest spital nu are datorii şi nu înţeleg această măsură. Acum nu mai înţeleg de ce am mai investit atâţia bani în secţia exterioară de la Dumitreşti. Această instituţie funcţionează ca spital din 1881 şi nu îmi pot da seama de ce au propus ca acum să-l transforme în secţia exterioară a Spitalului Judeţean din Focşani. Pot spune că este începutul sfârşitului pentru acest spital. Am avut întâlnire cu consiliul director şi cu domnul primar, care a spus că ne oferă sprijinul. Îmi pare rău că se iau anumite măsuri, fără a se cunoaşte realitatea din teren. Tot personalul este bulversat de această decizie. Era mult mai bine dacă ne lua în subordine Consiliul Judeţean. Această măsură nu va duce la îmbunătăţirea actului medical din judeţul Vrancea, ci la o degradare a lui“, a declarat şi Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni.
Nicolae Moise, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, instituţia care este posibil să ia în subordine cele două spitale comunale, nu a vrut să comenteze această măsură. „Deocamdată este la faza de proiect şi în 30 de zile se va decide. Eu mă supun ordinelor Ministerului Sănătăţii, deoarece el este şeful meu, iar eu subalternul. Nu am ce să comentez, pentru că este în stadiul de proiect“, a precizat Nicolae Moise.

Brambureală la Ministerul Sănătăţii

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, care se află în dezbatere publică până pe 12 februarie, Spitalul Judeţean şi Spitalele Comunale Vidra şi Dumbrăveni ar urma să fie preluate, înapoi, de la Consiliul Judeţean de către minister. Problema este că cele trei unităţi medicale vrâncene nu au fost în administrarea Consi-liului Judeţean.
Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, spitalele din Dumbrăveni şi Vidra se desfiinţează, urmând a fi reorganizate ca şi structuri fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, sub condu-cerea lui Nicolae Moise. „Reorganizarea prevăzută la art.2 alin.(2) şi structura organizatorică a Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Focşani, rezultată în urma acestei reorganizări, se aprobă prin ordin al Ministrului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri“, se arată în proiect. De asemenea, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi în cadrul Spitalului Comunal Vidra, dar şi personalul tehnic-economic-administrativ şi muncitorii, vor fi preluaţi de către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani. „Patrimoniul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi al Spitalului Comunal Vidra stabilit pe baza ultimelor situaţii financiare întocmite, se preia de către Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Focşani, pe baza bilanţului contabil de închidere la data predării-preluării şi a celorlalte anexe întocmite potrivit metodologiei în vigoare, prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri“, se mai arată în proiect.
Potrivit unor surse, Ministerul Sănătăţii ar fi cerut tuturor prefecturilor din ţară liste cu spitalele care ar urma să fie desfiinţate şi reorganizate. Pentru că restul unităţilor spitaliceşti vrâncene au fost pre-luate de administraţiile publice locale, conducerea Prefecturii a propus desfiinţarea celor din Vidra şi Dumbrăveni, care nu au fost preluate, anul trecut, de Consiliul Judeţean şi au rămas în administrarea Ministerului Sănătăţii. Aceleaşi surse au mai precizat că la Vidra ar urma să fie înfiinţat un spital TBC, iar cel de la Dumbrăveni va rămâne, mai mult ca sigur, cu aceiaşi pacienţi.




De Roxana Sava
Sursa: Monitorul de vrancea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu