Evenimentul va avea loc pe 14 septembrie, de ziua Crucii se vor organiza un tirg de animale cu vinzare si unul de produse traditionale, dar si expozitia „Miss Vacuta” locatia si denumirea s-au modificat.
Incepind cu acest an, deja traditionalul tirg de animale de la Tichiris capata o si mai mare amploare. Editia din acest an, cea de-a noua, se va intitula “Tirgul traditional de animale Vidra”, iar locatia se va muta de la platoul dintre satul Tichiris si riul Putna, un kilometru mai sus, pe doua platouri situate linga statia de carburant “Lupinocom”.
De organizare se vor ocupa in principal Forumul Montan – filiala Vrancea, Federatia Agricultorilor de Munte si Asociatia Crescatorilor de Taurine Vrancea, sprijinite bineinteles de primaria „gazda” de la Vidra, dar si de obstile din zona de munte, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si Consiliul Judetean.
Evenimentul, care va avea loc pe 14 septembrie, de ziua Crucii, va fi structurat pe sectoare, compus fiind dintr-un tirg de animale cu vinzare libera si, separat, un tirg de produse traditionale si alte marfuri. La fel ca si in anii trecuti, vizitatorii vor putea vedea si o expozitie de animale, cistigatorii categoriilor de concurs urmind a fi premiati la final. Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Taurine, Gheorghe Gradistean, manifestarile vor incepe cu doua zile mai devreme, pe 12 si 13 septembrie, simbata si duminica, atunci cind se va „intra in atmosfera” cu un soi de iarmaroc. „O sa stabilim si programul tirgului in zilele acestea. Tot ce vom construi anul acesta nu mai pleaca de aici, in afara de scena mobila. Vom amenaja si un centru de carantina zonal la distanta fata de tirg, ca sa nu-i lasam deoparte nici pe cei din Tichiris care in trecut ne-au ajutat. In plus vom beneficia si de ajutorul obstii Ruget. Speram sa ne bucuram si de prezenta unor oaspeti din Suceava si Vatra Dornei, sint semnale ca va fi prezent si cineva de la ministerul de resort”, ne-a declarat Gheorghe Gradistean, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine.
Conform spuselor acestuia, organizatorii doresc permanentizarea tirgului, in sensul ca pentru a sprijini crescatorii de animale, la fiecare sfirsit de saptamina va avea loc un astfel de tirg, in cadrul caruia producatorii din zona de munte sa-si poata valorifica marfa.
De mentionat faptul ca Federatia Agricultorilor de Munte de la poarta Vrancei este prima filiala din tara a Federatiei Agricultorilor de Munte Dorna, o asociatie non-profit, neguvernamentala si apolitica a crescatorilor de animale din Bazinul Dornelor, care se ocupa de formare profesionala, consultanta agricola, agroturism, artizanat, dar si cu organizarea de expozitii si simpozioane si care functioneaza in special cu fonduri europene. (Ciprian FANARU)
Sursa Ziarul de Vrancea 06/08/2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu